Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Queen Jezebel

Jezebel var en "omoralisk" och hedonistisk kvinna, känd som "the Harlot Queen" av Israel, som levde under mitten av 800-talet f.Kr. Hon var en fenicisk kungadotter som gifte sig med kung Ahab och blev därigenom drottning i det nordliga tiostamsriket Israel. Hon förde med sig gudar från Fenicien och försökte få det hebreiska folket att dyrka dessa, speciellt guden Baal, som ansågs vara sexualitetens och fruktsamhetens gud.

Jezebel var en stark personlighet och hängiven åt sina förfäders religion. Hon övertalade kung Ahab att bygga ett tempel åt Baal och resa en asherapåle, en fallossymbol. Men Jezebel nöjde sig inte bara med kungens godkännande av Baalsdyrkan; hon beslöt sig för att utrota israeliternas gudsdyrkan helt och hållet. Hon befallde att alla hebreiska profeter skulle dödas och såg till att Baal fick 850 profeter som försörjdes av hovet.

Efter kungens död tog Jezebels söner över makten i Israel. Trots detta fortsatte Jezebel att utöva sitt inflytande över israeliterna och påverkade även judarna. Hennes dotter Atalja gifte sig med judarnas konung och fortsatte att påverka både sin make och senare sin son i Jezebels anda.

Jezebel beskrivs både i Bibeln och i historieböckerna som en livsnjutare och någon som ägnade sig åt "omoral". Det är just den delen i Jezebels arv vi vill föra vidare.